Hrvatsko zvono putuje u Afriku

fra-miro-babic-afrika-svjetlo-rijeci-2

 

”Teško da ćete u župskim dvorima pronaći zvono koje nikome ne treba, nema takvih, sva koja mogu zvoniti to i čine, pitajte Rome, oni bi možda najlakše mogli znati gdje pronaći neko staro zvono”… tako je otprilike zvučala jedna uputa početkom listopada kada smo krenuli u potragu za zvonom za našu katoličku misiju u Africi koju vodi hrvatski misionar fra Miro Babić. A završila je na najljepši mogući način jednim novim prekrasnim hrvatskim zvonom izlivenim u ljevaonici obiteljske tvrtke Metal Product u Brezničkom Humu.

Ideja zvona došla je kada nam je gđa Marijana Janeković, naša super baka iz Koprivnice » koja organizira prikupljanje školskog pribora za djecu u ovoj misiji pomogla i dogovorila s tvrtkom Podravka » da nam nešto robe prevezu u Afriku, a fra Miro slučajno pitao bi li se moglo pronaći i upakirati jedno zvono.

Fra Miro upravo u Africi dovršava crkvu sv. Benedikta. Misija koju fra Miro vodi nalazi se u planinskom kraju Subukije u Keniji, obuhvaća oko 50 kilometara nepristupačnog područja sa slabim ili nikakvim putevima. Lokalni ljudi nikada nisu bili izvan sela, nikada nisu vidjeli asfalta, a ni čuli crkveno zvono. Jer ga crkve nemaju. Pravog crkvenog zvona koji širi Kristov glas, nije dosad bilo. U liturgiji su zvono zamijenili lokalni tradicionalni instrumenti, posebno bubnjevi, a afričke mise poznate su po glasnom veselju, pjesmi i plesu uz bubnjeve.

I tako je krenula je potraga za zvonom, a Facebook odradio svoje. Volonteri našeg Malog doma objavili su na facebook stranici i pozvali ljude da nam pomognu prilogom da kupimo neko omanje zvono ili da pronađu neko koje nije u funkciji, možda u nekoj župi, ali staro zvono koje nikome ne treba ipak nismo pronašli. No ubrzo nakon objave javila se Barbara Vuković, mlada žena koja sa svojim djedom Stjepanom Šafranom vodi obiteljsku tvrtku Metal Product », a njezin otac Josip Tržec je upravo ljevač zvona i ponudili su da će nam izliti novo zvono.
Barbara je prijateljica jedne naše volonterke Malog doma, Monike Pešorde, koja je prije nekoliko godina bila u misiji u Malom domu i na njezinom profilu Barbara je vidjela fra Mirinu molbu za zvono. Nije ovo prvi put da nam Facebook pomaže, jer tim putem najbrže prenosimo riječ i informaciju iz misije.
Kroz tri tjedna zvono je bilo izliveno. Bit će posvećeno svetome Franji, otisnut je na njemu franjevački grb i pozdrav ”Mir i dobro” na hrvatskom i svahili jeziku ”Amani na wema”, a bit će postavljeno uz crkvu sv. Benedikta koju fra Miro gradi u misiji.

U tvrtki Metal Product su na Dušni dan 2. studenog upriličili svečano probno zvonjenje, prva je u ime fra Mire zazvonila časna sestra franjevka, s. Hedviga Bliznac, zvonarica iz samostana sv. Klare u Zagrebu. A zvono je već sljedeći dan krenulo na put u Afriku. Preuzela ga je tvrtka Podravka i njezin direktor Vegete za Afriku, g. Renato Stilinović koji je uložio sav svoj trud i dobru volju da zvono stigne na vrijeme u ovu misiju.

 

barbara-vukovic-stjepan-safran-josip-trzec-metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Zvono sv. Franje na kojem je upisano ime Hrvatske otputovalo je u afričku misiju koju vodi fra Miro Babić

barbara-vukovic-stjepan-safran-metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Članica uprave tvrtke Metal Product, Barabara Vuković, s djedom i vlasnikom tvrtke, g. Stjepanom Šafranom

stjepan-safran-metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Naš dobri djedica, g. Stjepan Šafran, vlasnik tvrtke Metal Product koji nam je darovao ovo hrvatsko zvono za misiju u Africi

zvono-metal-product-afrika-mali-dom

Na zvono je utisnut franjevački pozdrav Mir i dobro odnosno na svahiliju AMANI NA WEMA

ljevac-zvona-josip-trzec-metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Zvono je predstavio g. Josip Tržec, Barbarin tata, koji je inače i izlio ovo lijepo zvono

metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Zvono će biti postavljeno uz crkvu sv. Benedikta koju naš fra Miro Babić gradi u misiji u Africi

sestra-hedviga-bliznac-metal-product-zvono-afrika-mali-dom

Časna zvonarica iz samostana sv. Klare, s. Hedviga Bliznac je zvonila, a vlč. Ivan Vragović, župnik iz Brezničkog Huma je blagoslovio zvono

No nije ovo zvono jedini dar koje je ova plemenita obitelj izradila i darovala našoj misiji. Poslali su nam čak 400 polo majica u 8 veselih boja za djecu ove misije. Pogledajte ih samo kako su lijepe, a svaka od njih 400 izazvat će neopisivu radost jednog djeteta. Šarene su i vesele poput narukvica prijateljstva Malog doma »» 🙂

metal-product-dar-majice-za-djecu-afrika-mali-dom

400 divnih polo majica tvrtke Metal Product za djecu u misiji darovao nam je g. Stjepan Šafran 🙂

Hvala svima vama!

No ovaj put želimo zahvaliti svima vama koji ste odgovorili na poziv našeg misionara fra Mire Babića. Hvala vam na velikodušnim prilozima koje ste uputili. Nismo vam svima ponaosob uspjeli zahvaliti, ali ovo prvo zvono u afričkoj misiji u Keniji, kao glas Boga živoga, svojom zvonjavom obilježit će najdublju zahvalu svima!
Hvala Aleksandra, Ana, Ana-Marija, Andre, Andrea, Andreja, Anita, Ante, Bernarda, Boris, Branka, Branko, Damir, Danijela, Dona, Elma, Frana, Gordana, Hrvoje, Ina, Ivan, Ivana, Ivo, Izidor, Jelena, Josipa, Karmela, Katarina, Ksenija, Ljubica, Luca, Lucija, Mara, Marija, Marijan, Mario, Mirjana, Monika & Danijel, Monika, Milka, Miro, N.V.Biro, Sanja, Sara & Dubravko, Saša, Tatjana, Tomislava, Vicko, Višnja, Zorica, Željko…. oprostite ako smo nekoga izostavili 🙂

Mnogi hrvatski mediji prenijeli su ovu lijepu priču o hrvatskom zvonu…

Dnevno.hr:

Naš fratar, misionar u Africi iz Hrvatske ‘nosi’ zvono za crkvicu, nakon 5 godina konačno će je dovršiti »»

Večernji.hr:

Crkveno zvono iz Brezničkog Huma zvonit će katolicima u Keniji »»

24sata:

Plemenit čin: Sagradio im je crkvu, a sad im donosi i zvono »»

HRT1 Mir i dobro: