Pošaljite nam poruku koristeći kontakt formu ili nam se javite na email: info@malidom.com

        

KONTAKTIRAJTE NAS

  VAŠA PITANJA I NAŠI ODGOVORI

  Želim postati kum/-a djetetu. Kako da realiziram kumstvo?

  Ako želite postati školski kum ili kuma, molimo vas da nam se javite te nemojte uplaćivati donaciju za školarinu prije nego što dobijete naš odgovor i podatke o djetetu.

  Koje vrste kumstva postoje u misiji fra Mire Babića?

  U našoj misiji postoje dvije vrste kumstva koja se međusobno razlikuju: SVETI FRANJO - kumstvo djetetu u srednjoj misijskoj školi St. Francis Secondary School pod vodstvom fra Mire Babića. Srednja škola je internatskog tipa i u njoj djeca žive cijelu godinu. Kumovi osiguravaju djeci školarinu, tri obroka dnevno kroz cijelu godinu, školsku uniformu, udžbenike i sve što odluče podržati kroz neobavezni obrazovni paket. Kumovi dobiju izvješće o školskom uspjehu, a komunikacija je moguća putem pisama. UJAK ANTE- kumstvo djetetu iz jedne od 3 partnerske osnovne škole s područja misije. Fra Miro Babić osobno ne vodi osnovne škole, već putem kumova osigurava djeci da imaju obrok dnevno, školsku uniformu i pribor. Djeca pohađaju Osnovne škole Mikima, Nyamamithi i Momoi koje nisu internatskog tipa i nakon nastave djeca odlaze kući.

  Zašto se iznosi školarine za osnovnu i srednju školu razlikuju?

  Pomoć za školovanje za jednu školsku godinu se razlikuje za osnovnu i srednju školu jer su njima obuhvaćene različite stvari.

  Kako je organizirana školska godina u Keniji?

  Školska, a ujedno i nastavna godina u Keniji organizirana je drugačije nego u Hrvatskoj i gotovo je identična kalendarskoj. Postoje 3 obrazovna razdoblja, a ovisno o odluci Ministarstva obrazovanja Kenije, škola počinje krajem siječnja/početkom veljače i završava u prosincu. Osnovna škola ima osam razreda, a srednja četiri.

  Koje informacije o djetetu ću dobiti?

  Kumovi djeteta u srednjoj školi dobit će osnovne podatke o djetetu (ime, razred koji pohađa i fotografiju), a o školskom uspjehu učenika izvijestit ćemo vas na kraju svake školske godine. Kumovi djetetu u osnovnoj školi dobit će osnovne podatke o djetetu (ime, razred koji pohađa i fotografiju), a na kraju školske godine dobit će zahvalnicu i najnovije informacije.

  Hoću li uspostaviti kontakt s djetetom?

  Ukoliko ste kum ili kuma u srednjoj školi, s djetetom je moguća komunikacija putem pisama na engleskom jeziku. S djecom u osnovnoj školi komunikacija putem pisama nije moguća jer djeca ovog uzrasta ne govore dovoljno dobro engleski da bi bili u mogućnosti samostalno se izražavati i komunicirati.

  Mogu li poslati poklon djetetu kojem sam kum/-a?

  Kako bismo osigurali da se djeca koja ne prime poklon od kumova ne osjećaju isključeno ili manje vrijedno, odlučili smo ne primati poklone od kumova.

  Što ako moram prekinuti kumstvo?

  U slučaju da morate odustati od kumstva, molimo vas da nas obavijestite kako bismo za dijete pronašli novog kuma. Kumovi koji odustanu, a ne obavijeste nas, nažalost nisu pomogli, nego su u stvari odmogli ovaj projekt. Zato sve kumove molimo da razmisle mogu li održati obećanje.

  Koliki je dio moje donacije namijenjen administrativnim troškovima ili plaćama?

  Vaša donacija se u potpunosti utroši za navedene potrebe jer voditelji projekata i suradnici fra Mire Babića (vodstvo i volonteri Udruge) nisu u radnom odnosu, već sve poslove obavljaju na volonterskoj osnovi te im se ne isplaćuju nikakve naknade ili podmiruju troškovi.

  Smatra li se donacija za Mali dom porezno priznatim troškom i mogu li dobiti potvrdu o donaciji?

  Svaka donacija uplaćena u korist Malog doma i misije fra Mire Babića putem Humanitarne udruge „Prijatelj Malog doma“ smatra se porezno priznatim troškom pod uvjetom da iznos donacije ne prelazi 2% od ukupno iskazanog prihoda prethodne godine (Zakon o porezu na dobit). Ovo je i mali podsjetnik za sve vas, posebno tvrtke da ne zaborave kako 2% poreznih davanja mogu umanjiti ako financijski pomognu neki naš humanitarni projekt. Puno projekata ovisi upravo o vama pa ne zaboravite to učiniti. Ako ste pomogli Malom domu i predajete poreznu prijavu, javite nam se nam se porukom kako biste dobili potvrdu za poreznu olakšicu. Poruku sa svojim podacima ili podacima tvrtke (ime i prezime, OIB i adresa ili naziv tvrtke, adresa i OIB) pošaljite nam na e-mail adresu Humanitarne udruge „Prijatelj Malog doma“ prijatelj.malog.doma@gmail.com