KUMSTVA

U Malom domu postoje dva projekta kumstva:

Sv. Franjo

kumstvo djetetu u misijskoj srednjoj školi St. Francis Secondary School

SAZNAJ VIŠE

Ujak Ante

kumstvo djetetu u jednoj partnerskoj osnovnoj školi na području misije

SAZNAJ VIŠE

VAŽNO

MOLIMO VAS, NEMOJTE UPLAĆIVATI DONACIJU ZA ŠKOLARINU PRIJE NEGO ŠTO DOBIJETE NAŠ ODGOVOR I PODATKE O DJETETU

KUMSTVO

SV. FRANJO

Kad završe osnovnu školu, ovi 14 i 15-godišnjaci još uvijek su na početku. Nažalost, većina ih tu staje s obrazovanjem i vraća u siromaštvo svojih obitelji bez ikakve šanse za boljim životom. Srednja škola traje četiri godine i u Keniji se plaća. Budući da se životi cijelih obitelji svode se na jedva jedan dolar dnevno, za njih su vrata obrazovanja potpuno zatvorena. Djeci je na takav način u startu uskraćeno elementarno pravo na obrazovanje i onemogućeno im je da se pokušaju izboriti za bolji život. Franjevci su stoga organizirali srednju školu St. Francis kako bi ovoj djeci vratili dostojanstvo. To je jedina škola u ovom kraju koja omogućava srednjoškolsko obrazovanje siromašne djece. Ovdje imaju priliku učiti i školovati se.

 

Za djecu u srednjoj školi primamo zainteresirane kumove. Ovdje se ne radi samo o djeci Malog doma, već i o siromašnoj djeci ovog područja kojima fra Miro putem kumova omogućava pohađanje škole.

IZNOS DONACIJE ZA ŠKOLARINU

Pomoć za školovanje za jednu školsku, ujedno i nastavnu godinu iznosi 400 eura i obuhvaća troškove školarine, školsku uniformu, tri obroka dnevno i knjige koje dijele 3 učenika kroz cijelu nastavnu godinu koja je gotovo jednaka kalendarskoj (to je razlika između hrvatskog i kenijskog školskog sustava). Iznos se može uplatiti jednokratno ili u mjesečnim ratama.

 

Obzirom da je škola internatskog tipa i učenici žive u njoj, fra Miro za njih mora osigurati i sve ostale potrepštine. Kako su sredstva koja se moraju odvojiti za odvijanje nastave i funkcioniranje cijele škole i sirotišta Mali dom često nedostatna, vrlo teško mu je pronaći ostala financijska sredstva kako bi svakom učeniku besplatno osigurao sve potrebe pa kumovima nudimo mogućnost da participiraju u skladu sa svojim mogućnostima i podrže jedan od obrazovnih paketa za nove uspjehe učenika i škole ukoliko to žele.

Mali dom - Kumstvo Sv. Franjo
Mali dom - Kumstvo Sv. Franjo
Mali dom - Kumstvo Sv. Franjo

ZA DIJETE U PROGRAM KUMSTVA BI SE SA DODATNIH

1) 100 eura godišnje osigurao: komplet udžbenika (ne bi ih dijelilo njih troje), školski pribor i higijenske potrepštine za cijelu godinu, didaktička oprema, literatura za školsku knjižnicu, informatička oprema, zdravstveno osiguranje i školski izlet.

 

2) 50 eura: komplet udžbenika (ne bi ih dijelilo njih troje), školski pribor i higijenske potrepštine za cijelu godinu, zdravstveno osiguranje i školski izlet.


Donirana pomoć za školovanje u potpunosti se utroši na školarinu, školsku uniformu, tri obroka dnevno i udžbenike, kao i sve ostalo što je navedeno u dodatnom neobaveznom obrazovnom paketu ukoliko ga kumovi odluče podržati.


Donacije se u 100 %-tnom iznosu koriste za navedene potrebe jer su voditelji projekta i suradnici fra Mire Babića volonteri kojima se ne isplaćuje nikakva naknada ili troškovi.

Evo još nekoliko osnovnih informacija…

Izvješće o uspjehu u školi i komunikacija

 

O školskom uspjehu učenika izvijestit ćemo vas na kraju svake školske godine, a kumovi mogu komunicirati s djetetom na engleskom jeziku putem pisama.

 

Odgovornost kumstva

 

Kumstvo je dobra volja, ali i ljudska odgovornost kuma da podrži školovanje učenika tijekom obećanog perioda kako bi misija mogla osigurati pohađanje škole i siguran život učenika tijekom cijele godine dana. Kumovima ćemo u tekućoj godini ponuditi nastavak kumstva za sljedeću školsku godinu – nastavak kumstva nije obaveza, nego isključivo želja i mogućnost i svakog kuma.

 

Da biste postali školski kum

 

Potrebno je da nam obećate kako ćete pomoći školovanje jednog učenika tijekom cijele godine. U slučaju da morate odustati od kumstva, molimo vas da nas na vrijeme obavijestite kako bismo što prije za dijete pronašli novog kuma. Kumovi koji odustanu, a ne obavijeste nas, nažalost nisu pomogli, nego su u stvari odmogli ovaj projekt. Zato sve kumove molimo da razmisle mogu li održati obećanje. Ako želite biti školski kum ili kuma, molimo vas da nam se javite.

Mali dom - Misija u Africi - Projekt kumstva
Mali dom - Misija u Africi - Kumstvo
JAVITE NAM SE I SAZNAJTE VIŠE O PROJEKTU

KUMSTVA

  KUMSTVO

  Ujak Ante

  Ovim kumstvom moguće je pomoći djetetu u jednoj od partnerskih osnovnih škola na području misije. Naime, zaštitnik Malog doma, Sveti Ante, sada će putem kumova osigurati većem broju djece na području misije da imaju siguran obrok svaki dan. Fra Miro u svakoj našoj partnerskoj školi organizira kuhinju kako bi osigurali da svako dijete doista dobije siguran obrok u danu, ali i pribor za školu i bombončić, a to mu mogu omogućiti kumovi.

   

  Kum će brinuti o djetinjstvu jednog afričkog djeteta. On će ustvari biti taj Ujak Ante. 🙂

   

  Kumovi će o djetetu dobiti informacije (ime i dob djeteta, razred)i sliku djeteta. U ovom projektu ne postoji mogućnost za komunikaciju putem pisama kao kod kumstva srednjoškolcima iz jednostavnog razloga – djeca ovog uzrasta ne govore dovoljno dobro engleski da bi bili u mogućnosti samostalno se izražavati, pisati pisma i tako komunicirati.

   

  Na kraju školske godine svim kumovima javit ćemo se s informacijama iz škole.

  U osnovnom projektu kumstva donacija za školarinu iznosi 160 EUR-a godišnje, a svako dijete dobit će i:

  • cipele za školu
  • osnovni pribor na početku školske godine
  • jedan bombon tjedno

  Osim navedenoga, djetetu bismo mogli osigurati školsku uniformu za dodatnih 20 EUR-a godišnje. Uniforma obuhvaća košuljicu, suknju ili hlače, džemper i sokne. Djeca je mogu nositi i dulje od jedne godine, što oni najčešće i čine, dok se potpuno ne poderu.

  Donirana pomoć za školovanje u potpunosti se utroši na školarinu, cipele za školu, školski pribor , bombon tjedno i školsku uniformu ukoliko se kumovi odluče na ovu dodatnu opciju.


  Donacije se u 100 %-tnom iznosu koriste za navedene potrebe jer su voditelji projekta i suradnici fra Mire Babića volonteri kojima se ne isplaćuje nikakva naknada ili troškovi.


  Ako želite biti školski kum ili kuma, molimo vas da nam se javite.

  Kumstva u Malom domu
  Kumstva u Malom domu
  Postanite kum - Projekt kumstva u Malom domu
  Postanite kum - Projekt kumstva u Malom domu
  Postanite kum - Projekt kumstva u Malom domu
  Kumstva u Malom domu

  HVALA VAM!

  Život ove misije počiva na potpori koja stiže od plemenitih ljudi širom svijeta. Stoga hvala vam na dobroj volji da pomognete djelovanje fra Mire Babića u siromašnoj Africi!

  DONACIJE

  VAŠ DAR ZA MISIJU