Kako je arhitektica Lenka pomogla maloj Jeptoo da nastavi školovanje

 

lenka-martinovic-afrika-st-francis-jutarnji

 

U današnjem Jutarnjem izašla je priča o arhitektici Lenki Martinović, našoj dragoj Lenki, koja se prije dvije godine javila sa željom da nam postane prijateljica i nosi narukvice Malog doma. Usput je spomenula da je arhitektica i pitala može li kako pomoći, a mi, ni pet ni šet, pitali je da nam projektira školu u Africi. I tako je krenulo….

Sljedećih dana pisat ćemo vam više o ovoj avanturi i velikom poslu koje su mlada Zadranka iz Hrvatske i fra Miro na terenu u Africi prevalili preko svojih leđa. Danas je iza nas puno posla – napravili smo polovicu škole, a drugi dio slijedi.

Hvala ti draga Lenka, na hrabrosti, trudu i volji da ne odustaneš! Živjela nam!

 

Kenijska djevojčica Jeptoo (16) jednog dana želi postati doktorica. Najstarije je dijete u svojoj obitelji, ima još četvero braće i jednu sestru. Živi u mjestu Kabuswa u divljini središnje Kenije. Majka ih je napustila i otišla tražiti bolji život. Otac im je umro. S braćom i sestrama živi u skromnoj zemljanoj kući, o njima brine očuh koji nema nikakvih primanja. U osnovnoj školi 16-godišnja Jeptoo je bila izvrsna učenica, omiljeni predmet joj je biologija, a mašta kako će studirati medicinu i jednog dana postati liječnica. Jeptoo je jedino dijete u svojoj obitelji koje se školuje u srednjoj školi St. Francis u selu Subukiji, koju vodi naš poznati humanitarac, misionar fra Miro Babić. Jedino, a žensko dijete koje je dobilo priliku obrazovati se. To baš i nije čest slučaj u Africi….

Cijelu priču možete pročitati u ONLINE izdanju Jutarnjeg lista »»

 

lenka-martinovic-afrika-mali-dom-st-francis-jutarnji