KAKO JE NICHOLAS IZ MALOG DOMA PRONAŠAO SVOJU KUMU

Pred kraj 2014. godine javila nam se doktorica iz zagrebačke Vinogradske bolnice sa željom da bi htjela biti kuma jednom učeniku u St Francis školi za siromašnu djecu koju u misiji vodi naš fra Miro. Imala je samo jednu želju – voljela bi postati kuma djetetu koje završava osnovnu školu s dobrim ocjenama te ga pratiti kroz sve četiri godine njegovog srednjoškolskog obrazovanja.

Bio je to opis koji je upućivao na Nicholasa Kiprona, dječaka iz Malog doma.

Nicholasov život započeo je na najteži način. Zbog urođene anomalije još kao beba u plemenu Kalenjin bio je osuđen da umre. Njegova majka pomogla je da dječaka tajno prebace u Mali dom i tako mu je spasila život.  Prije nekoliko godina fra Miro je Nicholasa uspio poslati na operaciju koja mu je olakšala fiziološke funkcije. On danas ima priliku normalno živjeti i razvijati se.

Iznimno je uredan i pristojan dječak, fra Miro ga je u Malom domu zadužio kao ”šefa” muške sobe, a on je i kapetan nogometne ekipe. Kao i svi dečki obožava igrati nogomet i nositi dres hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno da je ljubav ka nogometu među svim dečkima u Malom domu razvio njihov ”father Miro” – najstrastveniji nogometaš Donje Subukije (i šire).

Sa svojom mlađom braćom Dennisom i Josephatom po povratku iz škole

A u seoskoj osnovnoj školi koju pohađaju djeca iz Malog doma, Nicholas je jedan od najboljih učenika. Dok je u listopadu 2014. učio za ispit za upis u srednju školu javila se Malom domu doktorica iz Zagreba i predložili smo joj da postane školska kuma Nicholasu. Ispričali smo o njegovom teškom početku života, zdravstvenim problemima s kojima živi te o njegovoj želji da studira medicinu i jednog dana poput nje postane liječnik. Ali nije to jedina Nicholasova želja, ima on i onu dječačku – dok gleda debeljuškaste oblačiće koji ukrašavaju uvijek sunčano nebo iznad Malog doma zaboravi on na studij medicine i svoj invaliditet te punim plućima kaže kako će u stvari biti pilot. Pa smo tako i rekli doktorici, a ona nam je odgovorila:

– Divno, ja sam doktorica, a moj muž je pilot!

Čini se da je Netko gore to smislio još puno prije kada je uputio fra Miru da spasi Nicholasa, dovede ga u Mali dom i okruži ljubavlju.

Nicholas se ovih dana preselio iz Malog doma u St Francis školu, čekamo još da fra Miro uspije nabaviti  uniforme za sve prvašiće pa ćemo vam ga svečano moći predstaviti kao polaznika St Francis škole.

Hvala obitelji iz Zagreba, doktorici, pilotu i njihovoj djeci što su pronašli put do našeg Nicholasa i ovom mladom čovjeku poslali poruku da uz fra Miru netko o njemu brine i da on ima šansu ostvariti svoje snove.

Na povratku iz škole Nicholas pomaže svom bratu Haronu prijeći put

 

Nicholas i Richard nakon ručka pospremaju u kuhinji 

 

Pismo od kume iz Zagreba

U volonterskoj torbi za Božić Nicholasu je iz Zagreba stiglo pismo njegove kume, jedna nogometna lopta, pernica s priborom za srednju školu i kalendar sa slikama različitih tipova aviona. 

Stigle su i karte s avionima koje je podijelio s braćom:

Uz Nicholasa ovih dana u St Francis školu uselilo se još pedesetak novih učenika. Svi oni trebaju kumove – ljude koji će im uz fra Miru pomoći da krenu naprijed kroz život. Ako želite i možete svojim ljudskim prilogom biti zaštitnici ove djece bit ćemo radosni da nam se javite i budete kumovi naših školaraca. PROČITAJTE >>