KAKO SMO INVALIDSKA KOLICA IZ HRVATSKE DOPREMILI U MALI DOM

 

fra Miro Babić mali dom misija afrika sirotište misionar škola crkva u misiji
Fra Miro otpakirava kolica u Malom domu

Čak dvoja invalidska kolica za djecu pronašla je kod dobrih ljudi u Osijeku doktorica Ksenija Bojanić, no kako ih dopremiti u Mali dom na početku je izgledalo kao znatno teža misija. A onda su nam se putevi samo počeli otvarati. Tako je to uvijek kada je u pitanju put dobrote prema misiji fra Mire Babića u Africi. 

Puno je vas koji biste pomogli na jednoj strani svijeta, ali ta dobra volja odmah naiđe na nepremostivu prepreku jer slanje iz Europe u Afriku nije jednostavno, cijene transporta uvijek ispadnu skuplje od same robe, a putovanje volontera avionom ograničeno je na svega dvadesetak kilograma koji se tako lako ispune.

I onda nam se uoči Božića javila ekipa naših skrivenih anđela iz Ljubljane. Troje turista koji su krenuli na safari u Afriku i putovali za Nairobi, glavni grad Kenije, ustupili su nam polovicu njima dopuštene prtljage, a to je iznosilo cijelih 45 kilograma, taman za dvoja kolica i jednu omanju torbu koju smo ispunili do granice pucanja. Tako su kolica prvo otputovala u Ljubljanu pa desetak tisuća kilometara južnije do ekvatora gdje se nalazi naša misija i gdje će pronaći presretne vozače ovih kolica.

 Da baš sve ne bi išlo preglatko prtljagu su na transferu u Nizozemskoj zaboravili ukrcati u avion za Nairobi, pa su i naši turisti prvo stigli u Afriku kratkih rukava no i taj problemčić je riješen za 24 sata. Stvari u Nairobiju je preuzela naša volonterka Ivana Vukić, zauzela njima pola matatua (matatu je kombi koji u Keniji služi kao javni prijevoz) i krenula 300 kilometra sjeverno prema Subukiji. Nažalost neizostavna gužva u Nairobiju pustila ih je iz svoje mreže tak nakon 2 sata probijanja, a na putu do Subukije svakako treba uračunati bar jedno kvarenje i popravak matatua pa je tako Ivana naoružana afričkim strpljenjem pristigla na zadnju stanicu do koje ide matatu već kada je pao mrak. Tek odatle počinje avantura po planinskim blatnim putevima do naše misije.

 

I da vam ne duljimo, ostatak priče i sreću koja je frcala kada se fra Miro ujutro pojavio u Malom domu, pa uz gomilu pomagača počeo odmatati, pa rasklapati, pa im pokazati kako se pokreću, pa dogovoriti se tko će prvi isprobati… pogledajte na našim fotografijama.

Volonter iz Hrvatske Mijo Majhen pomogao je fra Miri istovariti kolica

 

Fra Mirin veseli pomoćnik u Malom domu

 

Što nam je to fra Miro danas donio…

 

Čini mi se nešto za nas…

 

 

Fra Miro pomaže malom stanovniku sjesti u kolica

 

Prva vožnja

 

Sreća do neba

 

Bogu hvala!

 

Hvala do neba svima koji su sudjelovali ovoj misiji! Vrijedilo je!

A ovako je izgledao put do misije…

Utovar u matatu u Nairobiju

 

Neizostavna gužva u glavnom gradu Kenije

 

VOlonterki Ivani Vukić trebalo je cijela dva sata da izađe iz Nairobija

 

Na putu za Subukiju

 

Pokvario se matatu pa je stao pokraj puta
Uvijek se u blizini nađe netko tko zna popraviti matatu
Stigli u Subukiju kad je već pao mrak
I još je pred nama tridesetak kilometara blatnog puta do misije

 

supermarket dobrote, mali dom, fra Miro Babić, misija, Afrika, donacije